: Vrijwilliger Greet Nietsch speelt met Rishik een taalspelletje. "Communicatie is essentieel in onze cultuur."

: Vrijwilliger Greet Nietsch speelt met Rishik een taalspelletje. “Communicatie is essentieel in onze cultuur.”
VoorleesExpress brengt taalplezier naar gezinnen

Ook in de gemeente Oss groeien veel jonge kinderen op met een taalachterstand. Om hen te helpen, is Bibliotheek Oss dit jaar gestart met de VoorleesExpress. “We willen op een speelse manier taal toegankelijk maken.”

Van onze speciale verslaggever
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen moeite hebben met lezen. Marina Driessen, coördinator van de VoorleesExpress in Oss, ziet de urgentie: “Te veel leerlingen verlaten de basisschool zonder voldoende taalvaardigheid. Dat heeft grote gevolgen, want taal is cruciaal om goed te functioneren in de maatschappij.” De VoorleesExpress richt zich op kinderen van twee tot en met acht jaar, met ouders die moeite hebben hun taalontwikkeling te ondersteunen. Vrijwilligers lezen voor of spelen taalspelletjes thuis bij het gezin. “We laten zien hoe leuk lezen en taal kunnen zijn en helpen gezinnen om dit een vaste plek te geven in het dagelijks leven”, vertelt vrijwilliger Greet Nietsch. Zij bezoekt wekelijks een familie met Indiase roots. “Als oma weet ik hoe belangrijk praten is. In onze samenleving is communicatie essentieel. Door gesprekken leren kinderen taal. Het is mooi om ouders hierbij te ondersteunen.”

Samen naar de bibliotheek
Naast de activiteiten thuis, maken vrijwilligers gezinnen ook wegwijs in de bibliotheek. “Onze focus ligt niet alleen op de kinderen”, legt Marina uit. “Ouders spelen een sleutelrol in de taalontwikkeling. We willen dat zij zelf het voortouw nemen. Jonge kinderen zijn enorm gevoelig voor taal, en een achterstand is lastig in te halen zodra ze naar school gaan.”

Hoe werkt het?
Aanmelden voor de VoorleesExpress verloopt via professionals. Denk hierbij aan medewerkers van scholen, de GGD en het consultatiebureau. Na een kennismaking wordt gekeken welke vrijwilliger goed bij het gezin past. Twintig weken lang komt deze vrijwilliger een uur per week langs om voor te lezen of taalactiviteiten te doen. “Dat kan ook liedjes zingen of een spelletje spelen zijn, afhankelijk van de leeftijd”, licht Marina toe. “Het belangrijkste is dat kinderen op een speelse manier met taal bezig zijn.”

Vrijwilligers gezocht
Voor de VoorleesExpress in Oss zijn extra vrijwilligers altijd welkom. “We zoeken mensen die graag voorlezen en gezinnen willen helpen hun plek in de samenleving te vinden”, zegt Marina. Een beetje digitale vaardigheid is handig, omdat vrijwilligers hun voortgang bijhouden via een app met werkvormen en tips. Voor de vrijwilligers worden themabijeenkomsten georganiseerd waarbij ook tips en ervaringen worden uitgewisseld. Vrijwilligers krijgen een bibliotheekpasje waarmee ze boeken kunnen halen voor het gezin. Dit pasje mogen ze ook zelf gebruiken. Verder is het handig dat vrijwilligers een beetje flexibel zijn. “Dat klopt”, zegt Greet lachend. “Soms loopt het anders dan verwacht, maar dat maakt het juist leuk. Ik geniet van de interactie met het gezin. Het is niet alleen leerzaam, maar vooral ook een uur vol gezelligheid.” Marina besluit: “Waar het uiteindelijk om draait, is plezier in taal. Kinderen die plezier hebben in taal, krijgen meer zelfvertrouwen. Daar doen we het voor.”

Voor meer informatie over de VoorleesExpress: neem contact op met Marina Driessen via voorleesexpressoss@nobb.nl.