
Recordaantal loopgroepen verspreidt bevrijdingsvuur naar 201 gemeenten
In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen, de Stad der Bevrijding, traditioneel het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken tijdens ‘Vuur van de Vrijheid’, live uitgezonden op NPO 1. Aan het einde van ‘Vuur van de Vrijheid’ start de Nationale Bevrijdingsvuurestafette.
5.000 estafettelopers uit 229 loopgroepen (een record) verspreiden het Nationale Bevrijdingsvuur naar 201 gemeenten, waarmee ruim twee derde van Nederland wordt bereikt in dit unieke jubileumjaar. De deelnemers lopen de hele nacht met het Bevrijdingsvuur naar hun thuisgemeente.
Dit jaar doet een recordaantal lopers mee aan de Bevrijdingsvuurestafette. Ruim 5000 lopers brengen het vuur in de nacht van 4 op 5 mei naar 201 gemeenten, verspreid over heel Nederland. In 2023 deden er nog zo’n 1750 lopers mee, en afgelopen jaar waren dat er 2500, van Ameland en Veendam tot en met Vlissingen en Goes. Van Maastricht en Sittard tot en met Schagen en Medemblik, en van Enschede en Aalten tot en met Noordwijk en Goeree-Overflakkee.
Vanuit Berghem zal het vuur worden opgehaald door 55 wandelaars
Op 5 mei om 11.00 uur zal het vuur in ontvangst worden genomen door Burgemeester Buijs bij het Monument op de Wilhelminasingel
Hét symbool voor leven in vrede en vrijheid
Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren & koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei.
Bevrijdingsvuur volgt route van de bevrijding
Het vuur is afkomstig van de stranden van Normandië, daar waar op 6 juni 1944 de geallieerden de bevrijding van Europa in gang zetten. Sinds 1946 halen Eindhovense wielrenners het bevrijdingsvuur op in de eerste bevrijde Franse stad, Bayeux.