Politie zoekt verdachten van vernieling in Berghem

BERGHEM | De politie is op zoek naar de verdachten van een vernieling afgelopen nacht in de Landbouwlaan in Berghem. Twee personen vernielden diverse auto’s in de straat. Er was volgens de wijkagenten ook een derde persoon bij aanwezig. De politie gaat meer camerabeelden in de omgeving opvragen. Getuigen kunnen contact opnemen via (0900) 88 44.

‘Avesteyn’ winnaar Kliksport Voetbalquiz 2021

OSS/HEESCH | Team Avesteyn is de winnaar geworden van de Kliksport Voetbalquiz 2021. Het team van captain Rick Vissers zette een knappe tijd neer. Zij deden ‘slechts’ 1.07 over de quiz over het regionale amateurvoetbal in Noordoost-Brabant en de Kop van Noord-Limburg. Daarmee was het zevental zes minuten sneller dan het BSBV’1-12 van Jordy van Outvorst. Nummer drie werd SCF Berghem (Danny van den Heuvel) met een tijd van 1.19.

Amber Alert was beide keren effectief in Brabant, toch stopt het

De politie stopt dit jaar nog met het Amber Alert, het waarschuwingssysteem dat wordt ingezet als vermiste kinderen in levensgevaar zijn. Een keuze die voor veel kritiek zorgt, omdat het onder andere in Brabant twee keer een zeer effectief middel bleek om vermiste kinderen snel op te sporen.

Het Amber Alert werd sinds de invoering in 2008 pas twee keer in Brabant uitgegeven. Beide keren zorgde het voor een goede afloop in een vermissingszaak.

Vermiste Celine
Eén zaak staat nog vers op het netvlies. Dat was de vermissing van de 15-jarige Celine uit Berghem in oktober 2020. Zij werd enkele uren nadat het Amber Alert werd verstuurd, in goede gezondheid teruggevonden.

Eerder werd alarm geslagen om baby Hannah, die was ontvoerd vanaf een parkeerplaats in Eersel in 2018. De baby werd op dezelfde dag dat het Amber Alert werd verstuurd, weer gevonden.

In totaal is er in Nederland zo’n dertig keer een Amber Alert verstuurd. Volgens de organisatie was 94 procent van de wereldwijd uitgestuurde alerts succesvol. De afschaffing van het Amber Alert zorgt daarom voor veel kritiek en ophef.

'Verbijsterend'
Volgens medeoprichter en directeur Frank Hoen komt de opsporing van vermiste en ontvoerde kinderen in gevaar nu de politie een eind wil maken aan het Amber Alert. “Ik vind het verbijsterend dat de politie geen rekening houdt met de enorme doorbraken die wij de afgelopen jaren hebben geboekt in het terugvinden van verdwenen kinderen. We hebben talloze jongens en meisjes het leven gered”, zegt hij.

De politie heeft in overleg met minister Grapperhaus besloten dat in juli van dit jaar de stekker uit het alarmeringssysteem gaat. Het contract met Netpresenter BV, dat de technische ondersteuning van Amber Alert verzorgt, wordt namelijk niet verlengd. Het onder de aandacht brengen van vermiste kinderen die in gevaar zijn, wordt vanaf dan geïntegreerd in Burgernet, een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en politie. Volgens de politie heeft het verdwijnen van Amber Alert geen invloed op de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen.

'Grote zorgen'
Daar is Hoen het niet mee eens. Volgens de directeur is de naamsbekendheid erg belangrijk: “Wanneer de term ‘Amber Alert’ genoemd wordt, weten de mensen dat een vermist kind in acuut levensgevaar is”, aldus Hoen. “We maken ons dan ook grote zorgen omdat zowel de naam Amber Alert als ook de samenwerking tussen politie en het volk zal verdwijnen. De politie sust ons dat het in goede handen is bij het veel kleinere Burgernet. Wij vrezen het ergste voor vermiste kinderen in levensgevaar na 22 juli.”

Ziekenhuizen slaan alarm, maar op priklocaties zitten prikkers niks te doen

Na een jaar corona-ellende en een zware lockdown sinds half december, luiden ziekenhuizen opnieuw de noodklok. Na drie maanden vaccineren gaat het nog niet veel beter in Brabant. Een onaangekondigd kijkje in het vaccinatiecentrum in Veghel, leert dan ook dat er nog altijd niet van de volledige prikcapaciteit gebruik wordt gemaakt. "We hebben simpelweg niet meer vaccins", aldus de GGD.

Bijna lege parkeerplaatsen, geen wachtrijen en werkeloze prikkers. Dat is het beeld donderdag bij de vaccinatielocaties in Brabant. En dat valt ook de ouderen op, die op deze dag hun eerste of tweede prik hebben gehaald.

Vaccinatiecijfers donderdag 1 april:

  • Eindhoven: 1178 prikken, onbekend wat maximale capaciteit is
  • Helmond: 532 prikken, onbekend wat maximale capaciteit is
  • Boxmeer: 287 prikken, onbekend wat maximale capaciteit is
  • Berghem: 350 prikken, maximale capaciteit: 1000
  • Veghel: 776 prikken, maximale capaciteit: 2900
  • Den Bosch: 651 prikken, maximale capaciteit: 1800
  • Tilburg: 913 prikken, maximale capaciteit: 1800

GGD West-Brabant wilde de prikcijfers van de overige drie locaties in onze provincie nog niet bekendmaken aan Omroep Brabant.

Gemiste kans
Blij dat we onaangekondigd een bezoek brengen, zijn ze niet op de priklocatie in Veghel. "We hebben niks te verbergen, maar je loopt niet zomaar een medische locatie binnen." Dus blijft het donderdag bij een snelle blik in het vaccinatiecentrum. Buiten de poorten spreken mensen hun ongeloof uit over de rust binnen.

"Ik vind het niet kunnen", vertelt een vrouw die met haar vader een prik heeft gehaald. "Die mensen daar binnen kunnen er niks aan doen, maar er zitten gewoon een heleboel mensen niks te doen. Dit is een gemiste kans." Een vrouw uit Uden vertelt: "Het was wel drukker dan bij mijn eerste prik."

Compliment
Maar er is ook een compliment. "Iedereen loopt te zeiken op de GGD, maar hier is alles uitstekend geregeld", vertelt een man uit Gassel. "Maar het was helemaal niet druk. Dat priktempo moet wel omhoog, maar dat is mijn probleem niet. Een compliment moet ook eens."

Seinen op rood
In de Brabantse ziekenhuizen staan ondertussen opnieuw alle seinen op rood. De ic-bedden liggen maximaal vol en de gewone zorg zal verder afgeschaald moeten worden de komende weken.

Prikken is dé oplossing. "Vaccins werken", zegt voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Bart Berden hoopvol. "Maar we prikken te langzaam." De ouderen in voornamelijk de verpleeghuizen zijn gevaccineerd en dat zien ze ook in de Brabantse ziekenhuizen. "In de ziekenhuizen zien we nu een jongere groep verschijnen dan voorheen." Dat komt omdat nog lang niet voldoende mensen een prik hebben gekregen. "Met dit priktempo zijn wij niet blij."

Elke week nieuwe toevoer
GGD West-Brabant zegt toe te werken naar anderhalf miljoen prikken per week. "Daar groeien we geleidelijk naartoe. We krijgen elke week nieuwe toevoer, alleen is dat moeilijk te voorspellen."

Zo krijgen ze in het westen van Brabant volgende week 7500 vaccins meer dan deze week. "Mensen die eind april een afspraak hadden, kunnen dan ook bellen om de afspraak te vervroegen. We prikken wat we kunnen prikken." En vanaf dinsdag krijgt iedereen tussen de 70 en 74 jaar ook een uitnodiging voor een prik.

De GGD benadrukt dat ze niet zitten te niksen. "Veertienduizend medewerkers zitten klaar in het callcenter en op de prik- en testlocaties om mensen te helpen. Alles staat klaar, zodat als er vaccins beschikbaar zijn we meteen kunnen prikken."

Aanhoudende terreur rond basisschool in Berghem: 'Dit moet stoppen'

Al meer dan een jaar worden basisschool de Fonkeling en de directe omgeving ervan geplaagd door baldadige en vernielzuchtige jeugd. De gemeente Oss, de politie en het schoolbestuur zijn het helemaal beu. De tijd van waarschuwen is dan ook voorbij; vanaf deze eerste april wordt echt opgetreden. “Dit moet echt stoppen.”

Volgens directeur Justine Hoffman van de basisschool is zij elk jaar zeker 10.000 euro kwijt aan het herstellen van schade. Die wordt op de meest uiteenlopende manieren toegebracht, zo blijkt uit een reactie van de gemeente Oss, waar Berghem onder valt.

'Moet een fijne plek zijn'
Van plassen in de zandbakken tot het verplaatsen van banken, vernielen van planten, bomen en struiken tot het afsteken van vuurwerk op de ramen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vernielingen waar de school het afgelopen jaar mee geconfronteerd is.

Jaarlijks moet de school na iedere zomer al het hang- en sluitwerk rondom de gebouwen herstellen, omdat hekken en poorten herhaaldelijk beklommen worden. In de zandbakken kan vaak niet worden gespeeld, omdat de daders veel glasscherven en patronen achterlaten. Een woordvoerder van de gemeente: “Dit moet echt stoppen. Het moet een fijne plek zijn en blijven om overdag te kunnen spelen.”

Hoffman is de aanhoudende ellende ook al lang een doorn in het oog, veel te lang naar haar zin. Ze is blij dat er nu boetes of andere straffen kunnen worden uitgedeeld. “Alles wat op deze manier wordt aangericht, is zo zonde, ook voor het geld”, aldus Hoffman, die haar tijd bovendien ook beter kan gebruiken in deze coronacrisis, zo liet ze al eerder weten.

'Ouders aangesproken'
De gemeente vindt het eveneens jammer, maar noodzakelijk, dat strenge(re) maatregelen nodig zijn. “Op basis van camerabeelden zijn ouders aangesproken op het gedrag van hun kinderen. De school heeft verder borden geplaatst, die erop wijzen dat het gebouw en omgeving verboden is voor onbevoegden”, voegt een woordvoerder eraan toe.

Er zijn het afgelopen jaar al extra straatcoaches ingezet. Verder werd geregeld gecontroleerd door de politie en buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeente (boa’s). Ook zijn zeven daders aangehouden. Zij hebben de schade aan de school moeten vergoeden en een taakstraf op school uitgevoerd. Het mocht allemaal niet baten.

Vier anderen zijn in oktober herkend op beelden van de vele camera's die op het schoolterrein zijn opgehangen. Zij zijn doorgestuurd naar Halt voor een alternatieve straf.

Strenger handhaven
De politie laat verder nog desgevraagd weten dat er de afgelopen weken geen nieuwe meldingen van vernielingen zijn binnen gekomen. Toch is in samenwerking met de gemeente en de school een bericht naar jongeren gestuurd dat er meer gesurveilleerd en strenger gehandhaafd zou worden. Dit zal na schooltijd gebeuren.

Over de nieuwe aanpak is ook gesproken met Ons Welzijn en de Dorpsraad Berghem.

LEES OOK: Zes jongens melden zich voor vernielingen basisschool Berghem, directeur is 'heel blij'