Ook Reek blaast carnavalsoptocht af

REEK - In navolging van onder andere Schaijk, Heesch en Berghem heeft nu ook het bestuur van CV de Kêleströpers uit Reek besloten om alle activiteiten tot de carnaval en de carnavalsoptocht te annuleren.

Bekijk hier of de carnavalsoptocht in jouw gemeente doorgaat

Het zijn spannende weken voor liefhebbers van carnavalsoptochten en de bouwers van carnavalswagens: gaat de optocht in hun stad of dorp door? En in welke vorm? In het westen van de provincie hebben opnieuw een aantal gemeenten de knoop doorgehakt: in Steenbergen, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau zijn de optochten afgelast.

In bijna twintig gemeenten en dus nog veel meer plaatsen en dorpen zijn de carnavalsoptochten inmiddels afgelast. Het is niet verantwoord om in coronatijden een optocht te organiseren, is de meest gehoorde reden. Zo zegt de gemeente Alphen: "We begrijpen dat dit voor veel mensen een grote teleurstelling is, maar zien gezien de omstandigheden nu geen andere mogelijkheid dan de optocht af te blazen."

En er is behoefte aan duidelijkheid: er moet gewoon een knoop worden doorgehakt. Zo zegt Giscard van Tilburg van carnavalsvereniging 't Vosse 'ol: "We vinden het belangrijk om de bouwclubs, andere deelnemers, bezoekers, horeca en andere carnavalsverenigingen duidelijkheid te geven."

Grote steden
Roosendaal was de eerste gemeente waar de grote optocht werd afgelast. Vanwege de coronamaatregelen is het zo goed als onmogelijk om gezamenlijk een carnavalswagen te bouwen. De afgelastingen van onder meer Breda en Den Bosch volgden om die reden al snel.

In zo'n vijftien plaatsen in onze provincie zijn inmiddels de optochten afgelast. Onder meer bij de sfeervolle lichtjesoptochten in Berghem en Standdaarbuiten ging de stekker er al uit.

Verplaatsen
In vier plaatsen is ervoor gekozen om de optocht te verzetten naar een latere datum in het jaar:

  • In Made wordt de grote Mayse Optocht verplaatst van eind februari naar 21 mei.
  • De optocht van Oijen wordt nu gehouden op 28 mei.
  • Carnavalsvierders in Gilze kunnen op eerste pinksterdag 5 juni hun carnavalskloffie weer uit de kast halen.
  • Ook de grote optocht van Boemeldonck (Prinsenbeek) is op 5 juni.

In Prinsenbeek zijn zelfs de meeste carnavalsactiviteiten doorgeschoven naar het voorjaar.

Veel carnavalscomités kijken vermoedelijk uit naar de volgende coronapersconferentie van 14 januari voordat ze een beslissing over het doorgaan of aanpassen van de carnavalsoptocht nemen.

Klik op de plaatsnaam en je ziet of de optocht in jouw gemeente doorgaat. Onderstaand overzicht is zo compleet mogelijk. Hebben we iets over het hoofd gezien? Laat het ons weten!

Lees alles over carnaval op onze themapagina.

LEES OOK:

Optocht voor één keer in mei: 'Maar dat hoort toch echt met carnaval'

Spanning bij bouwclubs nu optocht na optocht wordt afgeblazen

Steeds meer mensen stappen over van IBN naar reguliere baan

UDEN/VEGHEL/OSS/BERGHEM - Steeds meer mensen vinden via het sociaal werkbedrijf IBN een reguliere baan. Afgelopen jaar maakten 105 mensen de overstap vanuit de beschermde omgeving van IBN naar de reguliere werkomgeving. Dat aantal is stijgend. In 2019 en 2020 stapten nog 75 mensen over naar regulier werk.

Op deze 8 GGD-locaties kun je zonder afspraak een boosterprik halen

Een boosterprik halen zonder afspraak? Dat kan vanaf volgende week in acht Brabantse vaccinatiehallen. Na GGD Brabant-Zuidoost stapt ook GGD Hart voor Brabant over op 'vrije inloop', zoals ze dat zelf noemen.

Bij GGD Hart voor Brabant is het vanaf komende week mogelijk om zonder afspraak je boosterprik te halen op zes van de acht priklocaties. Inwoners van 18 jaar of ouder kunnen zich hiervoor tussen tien uur 's morgens en vier uur 's middags melden.

Het gaat om de volgende locaties:

  • Cuijk - vanaf woensdag 19 januari
  • Uden - vanaf woensdag 19 januari
  • Waalwijk - vanaf woensdag 19 januari
  • Berghem - vanaf donderdag 20 januari
  • Veghel - vanaf zaterdag 22 januari
  • Tilburg (Koepelhal) - van maandag 24 januari tot en met vrijdag 28 januari

Bij GGD Brabant-Zuidoost zijn ze in Helmond al overgestapt op een vrije boosterinloop. Dat geldt vanaf vrijdag 14 januari ook voor de priklocatie in het centrum van Eindhoven. GGD West-Brabant heeft nog geen plannen voor 'prikken zonder afspraak' bekendgemaakt.

'Soms geen vrije inloop'
Volgens GGD Hart voor Brabant zijn er enkele dagen dat niet op vrije inloop wordt geprikt. "We raden inwoners aan om vooraf altijd even te kijken op www.ggdhvb.nl/prikkenzonderafspraak voor de actuele data en tijden", schrijft de dienst. In het Tilburgse Willem II-stadion en in de Brabanthallen in Den Bosch is wel een prikafspraak nodig.

Meer ruimte
De gezondheidsdiensten maken deze switch, omdat veel mensen hun boosterprik al hebben gehaald. “Dat betekent dat er op steeds meer locaties ruimte is om te boosteren zonder afspraak", legt projectleider vaccineren Mark Kroese uit.

"Als je al een afspraak hebt gemaakt die later is gepland dan kun je ook gebruikmaken van de vrije inloop op een andere locatie of een ander tijdstip. Vergeet dat niet te melden, zodat je afspraak uit het systeem kan worden gehaald. Wij hopen dat de vrije inloop de drempel verlaagt om de booster te halen.”

Vaccinatierecord
De ommezwaai volgt na een recordweek van coronaprikken. In totaal zetten de drie Brabantse GGD's in één week tijd 272.000 vaccinaties. Niet eerder in de pandemie was dit aantal in onze provincie zo hoog. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Brabant opvroeg bij de gezondheidsdiensten. Tot nu toe hebben de GGD's 815.077 boosters weggeprikt.

LEES OOK: Recordaantal coronaprikken gezet in Brabant: ruim 270.000 in één week tijd