Zwarte populieren gaan schippers vertellen hoe de Maas loopt

Waterschap Aa en Maas gaat langs de oevers van de Maas tussen Boxmeer en Geertruidenberg (zo'n 100 kilometer) nieuwe zogenoemde bakenbomen planten. Schippers kunnen aan die bomen zien hoe de vaargeul verloopt. De huidige bakenbomen zijn tachtig jaar geleden geplant en zijn veelal aan het eind van hun levensduur.

Het waterschap is samen met de provincies Brabant, Gelderland en Limburg bezig met het project Meanderende Maas. De Maas op de grens van Brabant en Gelderland is nu gekanaliseerd en heeft overal dijken.

De rivier moet meer ruimte krijgen om extreem hoge waterstanden te kunnen verwerken. Daarom worden hier en daar dijken verwijderd en oevers afgegraven, zodat het rivierwater in de uiterwaarden en overloopgebieden kan stromen.

Dit werk, dat nog jaren gaat duren, is volgens het waterschap een goede aanleiding om de oude Canadapopulieren te vervangen door jonge Europese zwarte populieren, die een veel grotere natuurwaarde hebben.

Ossekamp, Megen en De Waarden
Op oevers waar de rivier ruimte krijgt, komen geen nieuwe bakenbomen te staan. Die zouden namelijk in de weg kunnen staan van het uitstromende rivierwater.

Onder meer bij Ossekamp, De Waarden en Megen (allemaal bij Oss) verdwijnen bomen. Daarvoor moet het waterschap nog een kapvergunning aanvragen.

Het waterschap plant nieuwe bomen op enige afstand van de rivieroevers, zodat de aaneengesloten lijn van bomen wel blijft bestaan. Op andere delen van de Maas gaat het waterschap Europese zwarte populieren planten zodra de oude bomen omwaaien of het begeven.

Heroïne verstopt in tomatenpuree: verdachten jarenlang de cel in

Een man uit Berghem (49) en een man uit Veghel (57) moeten 7,5 en 6 jaar de gevangenis in voor het smokkelen van ruim 1200 kilo heroïne naar Nederland. Ze hadden de drugs verstopt in blikken tomatenpuree. Omdat het proces te lang op zich heeft laten wachten, krijgen de mannen een 'strafkorting' van 25 procent.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand celstraffen van 11,5 en 8,5 jaar tegen de mannen. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor de transport van ruim 3600 kilo heroïne. Na de vondst werd gesproken van de grootste partij heroïne die ooit in ons land is onderschept.

Volgens de rechtbank in Roermond kan alleen bewezen worden dat het tweetal te maken had met drugs die in 2014 werden gevonden. Van overige transporten en voorbereidingshandelingen zijn ze vrijgesproken. De mannen hoeven ook de geëiste geldboetes van 60.000 euro en 40.000 euro niet te betalen van de rechter.

Bruine substantie in blik
De drugs werden in twee vrachtwagens ontdekt op 23 januari 2014, bij een controle in Venlo. De douane was op onderzoek uitgegaan nadat een van de chauffeurs van de vrachtwagens had gemeld dat hij het zaakje niet vertrouwde. Hij had nog nooit eerder in zijn 25-jarige loopbaan vanuit Iran tomatenpuree naar ons land vervoerd.

In twee vrachtwagens stonden zestig dozen met daarin meerdere blikken tomatenpuree. Met een scanapparaat van de Douane waren bij de dozen 'afwijkende beelden' te zien. Toen de Douane een blik tomatenpuree opende, zagen de medewerkers een 'bruine substantie met een chemische geur'. In één blik zat ongeveer 850 gram heroïne.

Zaak in brand gestoken
De man uit Berghem is ook veroordeeld voor het uitlokken van brandstichting in 2014 in een restaurant aan de Dommelstraat in Eindhoven. Die brand ontstond zes dagen nadat hij een verzekering had afgesloten voor deze zaak. De brand was gesticht om met verzekeringsgeld een openstaande huurschuld van het restaurant te kunnen betalen.

De man uit Veghel is nog veroordeeld voor betrokkenheid bij een hennepkwekerij van 424 planten en de diefstal van elektriciteit voor die kwekerij.

Drie andere verdachten
De rechtszaak tegen drie andere verdachten in deze zaak was al in november. Tegen mannen van 40 en 41 uit Veldhoven en Eindhoven werd toen 2,5 jaar cel geëist. Een vrouw uit Veghel (56) zou een werkstraf van 120 uur en een boete van 10.000 euro moeten krijgen.

LEES OOK:

Heroïne in de tomatenpuree: jarenlange celstraffen geëist tegen verdachten

Brand restaurant Sinema Dommelstraat Eindhoven, geen gewonden

Dorpsquiz lijkt op zijn retour: 'Corona heeft de wereld veranderd'

Uren zwoegen op vragen over de geschiedenis van het dorp, rekensommen en puzzels. Een aantal jaar geleden wonnen dorpsquizzen flink aan populariteit. Nu stoppen sommige dorpsquizzen ermee. Hoe komt het dat steeds meer dorpsquizzen het moeilijk hebben?

De Bergse Kwis in Berghem begon achttien jaar geleden als een van de eerste in Brabant. In de hoogtijdagen bogen 140 teams zich vol enthousiasme over puzzels en opdrachten. Maar sinds een aantal jaar loopt het aantal deelnemers sterk terug.

“We kunnen niet ontkennen dat we sinds corona steeds minder aanmeldingen hebben”, geeft voorzitter Joeri van de Ven toe. In 2022 meldden zich slechts veertig teams aan voor de Bergse Kwis.

In Lith daalde het aantal inschrijvingen zo sterk dat vorig jaar de laatste quiz is gehouden. “We organiseren heel veel activiteiten”, vertelt Wendy van Rossum van de Lithse Kwis. “Die zijn populairder en kosten vooral veel minder tijd om te regelen.”

De organisatie van zo’n dorpsquiz duurt namelijk gemiddeld zo’n tien maanden. “Het teruglopende aantal deelnemers demotiveert de organisatoren. En dan zeggen ze: ‘Nou, dan gaan we liever een zelf weekendje of weekje weg’.”

Ook de Bergse Kwis vindt plaats in de vakantie. Joeri verwacht dat corona ervoor zorgde dat mensen op een andere manier hun vakantie zijn gaan invullen. “Vroeger bleven ze echt thuis voor de quiz. Nu merken we dat mensen veel behoefte hebben om te reizen. Veel mensen zijn tijdens de quiz op wintersport.”

Hoewel bij alle Brabantse quizzen wat minder aanmeldingen zijn, is de nood niet overal even hoog. De organisatie van Deurne Wittut is tevreden over hun 70 deelnemende teams en ook De Dongense Dorps Quiz mag niet klagen.

“Ja, in de hoogtijdagen hadden we wel dubbel zoveel aanmeldingen”, geeft Dongense voorzitter Peter van der Maade toe. “Maar alsnog doen er zo’n 2000 tot 2500 mensen mee.” Die halvering komt volgens hem doordat corona de wereld heeft veranderd: “Mensen hebben andere interesses gekregen.”

Maar dat maakt het niet minder de moeite waard. “Het brengt alsnog het dorp samen in een tijd waarin er minder te beleven is", zegt Peter. Ook voor Joeri is stoppen, ondanks het teruggelopen aantal deelnemers, geen optie. “Wij waren de eerste in Brabant. Zolang ik voorzitter ben, laat ik deze traditie niet verloren gaan”, zegt hij. “Zelfs met minder deelnemers is het meer dan de moeite waard.”

Cafés in brand gestoken voor verzekeringsgeld: verdachten voor de rechter

Zeven Ossenaren tussen de 26 en 78 jaar staan maandag voor de rechter voor het in brand steken van twee leegstaande cafés, valsheid in geschrifte en oplichting van verzekeringsmaatschappijen. De politie vermoedt dat de branden in 2017 zijn aangestoken en dat de verdachten hiermee flink wat geld probeerden te verdienen.

In de vroege ochtend van maandag 24 juli 2017 stond het leegstaand café ’t Fabeltje in Oss in brand. Omwonenden zeiden destijds dat het pand recent verkocht was aan een vastgoedondernemer. Precies een week later was het weer raak. Rond hetzelfde tijdstip brak er weer brand uit, maar nu in het bovenste gedeelte van het café.

Een half jaar later, op 10 december, moest de brandweer uit Oss weer in actie komen vanwege een felle brand, toen in het leegstaande café De Schutskooi.

Hoofdrol voor 54-jarige man
Volgens justitie is een inmiddels 41-jarige man uit Oss verantwoordelijk voor de brand op 24 juli 2017. Een 26-jarige man uit Oss wordt verdacht van het aansteken van de tweede brand.

De politie had al snel het vermoeden dat ze in opdracht handelden van een inmiddels 54-jarige man uit Berghem. Hij zou de broer zijn van de oud-eigenares van het voormalige café De Schutskooi.

Justitie verdenkt hem ervan dat hij via een trucje het verzekeringsgeld van de in brand gestoken panden wilde innen.

Oplichting verzekering
Voor de derde brand is nooit een verdachte aangehouden. Tijdens het onderzoek naar de brandstichtingen kwamen er wel vier medeverdachten naar boven. Het gaat om Ossenaren van 36, 44, 47 en 78 jaar.

Zij zouden valsheid in geschrifte hebben gepleegd. Volgens het Openbaar Ministerie hebben zij gerommeld met facturen en de papieren van energielabels. Een van hen wordt ook verdacht van het oplichten van een verzekeringsmaatschappij en een poging daartoe.

Maandag staan de verdachten voor de rechter.

LEES OOK: Leegstaand café in Oss voor tweede keer getroffen door brand