Carnavalsdorp Berghem viert 55 jaar Knollenrijk op grootse wijze

jubileumweekend carnaval
Berghem staat tijdens de carnavalsperiode bekend als Knollenrijk. Dit jaar bestaat Stichting Carnaval Berghem, en daarmee het Knollenrijk, 55 jaar. 5 x 11, dat is natuurlijk een echt carnavalsjubileum! Dit wordt groots gevierd. Het carnaval neemt in Berghem een enorm belangrijke plaats in. Ongeveer 50 volwassen carnavalsverenigingen en tientallen jeugdverenigingen (vaak hechte vriendenclubs) zorgen voor een sterke sociale structuur, organiseren door het hele jaar  heen activiteiten en evenementen en doen natuurlijk mee met de bekende Verlichte Optocht of de grote Jeugdoptocht tijdens carnaval. Circa 250 vrijwilligers zorgen ervoor dat alle carnavalsactiviteiten op rolletjes lopen.

C.V. de Kwekers on tour !!

AD16688Vanmorgen zijn ze weer vertrokken vanuit het Knollenrijk om hun safaritrip voort te zetten tijdens de Helmondse Lichtjes parade . Dus als U deze prachtige wagen van C.V. de Kwèkers nog een keer wilt bewonderen , zou ik zeggen tot vanavond !!

Klik op "Lees meer" voor foto's van Ad Megens

55 jaar C.V. De Bietenbouwers

ad16551De oudste carnavalsvereniging van Berghem , C.V. De Bietenbouwers , bestaat dit jaar 55 jaar .  Een groot jubileumfeest met felicitatie's van diversen verenigingen en een huldiging van de oudste leden van de club . Frans den Brok en Tineke Vos zijn beiden 55 jaar lid van deze carnavalsvereniging , van harte !!

Klik op "Lees meer" voor foto's van Ad Megen

Met nieuwe foto's van D'n Dort nog even nagenieten

1073Het is nog maar een goede week geleden, maar toch al een mooi moment om nog even na te genieten. En hoe kan dat beter dan met een serie foto's van de dinsdagmiddag bij D'n Dort? Naast de spectaculaire Gouden-Knol-uitreiking gebeurde er nog veel meer. De uitbaters Anne en Mark kregen de huisorde omgehangen en adjudant Jan moest zijn "skills" demonstreren om te zien of hij wel bij Dé Adjudanten kan toetreden. In een entourage met vermoeide, maar blije gezichten, slaagde hij daarin met vlag en wimpel.
Klik op "lees meer" voor 99 foto's van Helma van de Camp

Sleutel teruggave en Knol verbranding

sleutelknolDinsdagavond zijn de laatste officiële carnavalshandelingen verricht in de Berchplaets: teruggave van de Sleutels. Aandachtswethouder van Berghem en het Knollenrijk kwam de sleutels persoonlijk in ontvangst nemen. Daarna vertrok de stoet naar het plein voor de Knol verbranding. Hiermee kreeg het carnaval in het Knollenrijk een warm slot.
Klik op "Lees meer" voor de foto's van Bert Akkermans.

34e Boerenbruiloft bij cv De Bietenbouwers

boerenbruiloftOp carnavalsdinsdag vierde cv De Bietenbouwers de 34e Boerenbruiloft. Manuela van Lier en Twan den Brok werden door de burgemeester van 't Tuurènd Antoon Hoefnagels in de onecht verbonden. Voor de burgemeester was het een jubileum. Dit was het 33e onechte huwelijk in zijn carrière dat voor zijn buro verscheen. Na de receptie en feestelijkheden kon men nog genieten van een uitgebreid boerenbuffet.
Klik op "Lees meer" voor de foto's van Bert Akkermans.

" De Gouden Knol " voor Willie Gremmen

AD15855Een onverwachts groots feest in de polder . Bij d'n Dort kreeg Willie Gremmen "de Gouden Knol " opgespeld vanwege zijn uitzonderlijke verdienste en betrokkenheid bij de Berghemse gemeenschap en het Knollenrijkse carnaval .

Klik op "Lees meer" voor foto's van Ad Megens

Matinee zalencentrum de Merx 2019

AD15379Weer een volle bak ( tent ) en gezelligheid op de maandagmiddag voor jong en oud tijdens het matinee met een geweldig optreden van Alex .

Klik op "Lees meer" voor foto's van Ad Megens

Maandagavond bij De Merx

8211Ook maandagavond was het weer volle bak bij De Merx en ging je door het gespring van duizenden feestvierders op de houten vloer vanzelf meespringen. Gelukkig hebben we de foto's nog.
Klik op "lees meer" voor de foto's van Jos Verstegen

Uitrukking naar de Raad van Ongeregeld

8198Dat er binnen het Bèrgse carnaval kartelvorming tussen Stichting Carnaval en de Raad van Ongeregeld (RvO) dreigt te ontstaan werd gisteren wel duidelijk. Eerder was natuurlijk al uitgelekt dat de allerhoogsten in het Knollenrijk nauwe banden onderhouden met die andere sekte. En op maandag zijn beide clubs aangetroffen bij een gezamenlijk ontbijt bij Leo Kappen. Door Leo Kappen erelid van de RvO te maken (Leo: van harte!) wilden de Prinsheerlijk en zijn Adje de aandacht nog wat afleiden. Maar maandagavond in de skihut was het voor iedereen open en bloot zichtbaar. Rick (of was het nou Ferry) van der Sloot wilde zelfs een Bezig Meidje worden, maar dat was nog net een brug te ver. Voor straf moet hij nu voortaan in het gezelschap van het Knolleginneke een roze stropdas om. Verder werd duidelijk dat de Adjudant en Adje beter kunnen zingen dan dat de Hoogheden kunnen bierpongen. De kartelwaakhond is een onderzoek gestart.
Klik op "lees meer" voor de foto's van Jos Verstegen

Kindermatinee in de Berchplaets

8116De eerste paar foto's zijn nog afkomstig van het kindermatinee bij De Merx. Meer foto's daarvan komen van Ad. De andere foto's zijn allemaal van het kindermatinee in De Berchplaets. Dat wil zeggen: er zitten ook enkele foto's bij van het Herfstzonbal dat aan de andere kant van de scheidingswand in volle gang was. Een beetje een allegaartje dus eigenlijk. Maar ach... het is carnaval!
Klik op "lees meer" voor de foto's van Jos Verstegen

Verlichte Optocht weer grote klasse!

verlichte optocht1Een eerste serie foto's van de Verlichte Optocht. Ook deze editie was weer van grote klasse. De jubilerende Stichting Carnaval Berghem kon met deze optocht het hoge bezoek iets prachtigs voorschotelen. En het vele publiek langs de nieuwe route kon met volle teugen genieten van de belichte wonderen. De uitslagen zijn HIER te lezen.
Klik op "Lees meer" voor de foto's van Bert Akkermans.

Wij zèn blij dè Bèrge bestao!

8080Deze en nog vele andere meezingers werden gisteravond keihard geblèrd tijdens de prijsuitreiking van de Tocht der Tochten in de Berchplaets. Eigenlijk is de "Tocht der Tochten" de benaming voor de Elfstedentocht, maar ik denk dat het Knollenrijk die titel wel mag voeren als het buiten boven de 10 graden Celsius is. Wat hebben we weer genoten met z'n allen en wat zijn we trots op wat er neergezet is. Eigenlijk zijn we allemaal winnaars en zo kwamen gisteren de verschillende groepen ook het podium op. En terecht. C.V. De Kwèkers, C.V. Kumt niet zo nauw, C.V. Nie bouwe mar lappe, nee, nee, allemaal VAN HARTE GEFELICITEERD!
Klik op "lees meer" voor de foto's van Jos Verstegen (de foto's van Bert Akkermans, van de jeugdgroepen van vroeger op de avond zitten bij een ander artikel op www.berghem.nl)

Prijsuitreiking Verlichte Optocht Jeugd

prijsuitreiking jeugdZondagavond om 23.11u ging in een overvolle Berchplaets de prijsuitreiking van de Verlichte Optocht voor de jeugdgroepen van start. De prijswinnende jeugdige creatievelingen mochten het podium beklimmen om de bekers en wisselbekers in ontvangst te nemen. Na de jeugd volgde de prijsuitreiking voor Volwassenen - loopgroepen en wagenbouwers. Complete uitslagen volgen later.
Klik op "Lees meer" voor de foto's van Bert Akkermans.

Hoog bezoek bij Verlichte Optocht Berghem

7948Ter gelegenheid van het 55-jarig jubileum van Stichting Carnaval brachten de Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, en de Burgemeester van Oss, Wobine Buijs, een bezoek aan de Verlichte Optocht in ons mooie Knollenrijk. En dat niet alleen. Met het inschakelen van de verlichting van de prachtige, gloednieuwe Prinsenwagen gaf de Commissaris van de Koning ook het officiële startsein van de optocht. Om vervolgens samen met bouwpastoor/kartrekker Danny van Erp en de burgemeester samen op de foto te gaan.
Klik op "lees meer" voor de foto's van Jos Verstegen

Zaterdag-avond-carnaval bij De Merx

7696Carnaval bij De Merx is inmiddels een begrip in het Knollenrijk, maar zeker ook tot ver daarbuiten. Ook op zaterdagavond was alles weer uitverkocht en kon iedereen weer genieten van de DJ's en bands. Coverband Baby Blue schakelde moeiteloos tussen K3 en Guns en Roses en het publiek schakelde net zo gemakkelijk mee. Van links naar rechts...
Klik op "lees more" voor 101 foto's van Jos Verstegen

Uitrukking naar Tante Toetje

7671Zoals te doen gebruikelijk gaan de Hoogheden van het Knollenrijk met hun gevolg langs bij de diverse leuttempels in het Knollenrijk. Op zaterdagavond was het de beurt aan Tante Toetje. En uiteraard werd Tante Toetje, beter bekend als Rita, daarbij ook onderscheiden door Prins Sjoerd d'n Urste. En vervolgens moest Rita weer snel aan de bak, want de tent zat goed vol met dorstige mensen.
Klik op "lees meer" voor de foto's van Jos Verstegen

Fruitschalen naar Bernhoven en Nieuwe Hoeven

7841Ook op zondagochtend werden door de Hoogheden en hun gevolg nog fruitschalen rondgebracht. De Prins en Adjudant bezochten met een redelijke delegatie van de Raad van Elf ziekenhuis Bernhoven en de Nieuwe Hoeven. Altijd weer spannend hoe zoiets verloopt. Sommigen krijgen tranen in de ogen wanneer de Allerhoogsten van het Knollenrijk hen met bezoek en een fruitschaal vereren. Anderen zijn soms, heel begrijpelijk, te ziek om er van te kunnen genieten. En heel soms, zoals vandaag bij de Nieuwe Hoeven, wordt spontaan samen met een bewoonster "Er staat een paard in de gang" gezongen en gaat zij schaterlachend voorop in de polonaise. Dat is dan genieten in het kwadraat!
Klik op "lees meer" voor de foto's van Jos Verstegen

Jeugdoptocht - Molenweg en Berchplaets

jeugdoptocht finishJeugdoptocht - Deze serie foto's is genomen op de Molenweg richting Wilberthof en daarna via de Sportstraat naar de Berchplaets.
Klik op "Lees meer" voor de foto's van Bert Akkermans.

Seniorenbal: mooie start van carnaval

seniorenbalVrijdagavond na de carnavalsmis was de aftrap voor het senioren carnaval in de Berchplaets. Een avondvullend programma van de commissie senioren. Weinig verrassingen, wel veel gezelligheid. Gerard van der Linden ontving de Senioren Knol van Verdienste, band Familee zorgde voor de dansmuziek, een vlotte playbackshow van de Big Brothers, een loterij met leuke prijzen, de mooist verkleden werden gefêteerd, voor iedereen enkele consumpties en tot slot koffie met een broodje voor het naar huis gaan.
Klik op "Lees meer" voor de foto's van Bert Akkermans.

Bergse Knol voor Peter Brands

7574Peter Brands, wie kent 'm niet. Volgens Jeugdprins Jelle zou het een jaar kosten om alle sketches, presentaties en toespraken van hem achter elkaar te beluisteren. En waarschijnlijk is dat nog niet eens overdreven. Als oud-prins, lid van de Raad van Elf, lid van de Jeugdcommissie, mede-organisator van de Tonpraotersavond, lid van het pronkzitting-trio HGP, presentator bij de prijsuitreiking van de optochten, etc. etc. heeft hij heel veel carnavaleske sporen achtergelaten. Een meer dan verdiende onderscheiding dus voor deze topper.
Klik op "lees meer" voor de foto's van Jos Verstegen

Berchplaets afgeladen vol na fantastische jeugdoptocht

7530Ook dit jaar hadden we weer een prachtige jeugdoptocht. En de weergoden waren ons hierbij heel gunstig gezind. Na afloop was iedereen natuurlijk heel nieuwsgierig naar de uitslag en dus zat de Berchplaets bommetje vol na afloop. Met een prachtige carnavalssfeer als gevolg.
Klik HIER voor de uitslagen.
Klik op "lees meer" voor de prijsuitreiking-foto's van Jos Verstegen

Jeugdoptocht 2019

AD53865Zaterdagmiddag was het weer tijd voor met afstand de grootste jeugdoptocht in de regio . Meer dan 40 groepen namen deel met fantastische creaties onder een zeer grote publieke belangstelling .

Klik op "Lees meer" voor foto's van Ad Megens

Fruitschalen als hart onder de riem

7393Op zaterdagmorgen waren velen van de Raad en Bestuur van Stichting Carnaval alweer vroeg op pad om fruitschalen rond te brengen aan dorpsgenoten. Op voordracht van de hoogheden of aangemeld vanuit de gemeenschap. Altijd een mooi gebaar om te laten zien dat ook buiten het feestgedruis aan anderen gedacht wordt.
Klik op "lees meer" voor de foto's van Jos Verstegen

Carnavalsmis officiële aftrap voor vele dagen plezier

7329Gisteravond gaven alle (jeugd)prins(heerlijk)en en grootvorsten in ons Knollenrijk acte de presence in de Willibrorduskerk voor de officiële aftrap van dit lang carnavalsweekend (wat ieder jaar weer te vlug afgelopen is). Het werd een mooie viering waarbij Kapelaan Beekmans ons toch even op het hart drukte om met maten te drinken. Want een goeje maot is goud waard. Maar hoe groot die maat moest zijn liet hij in het midden.
Klik op "lees meer" voor de foto's van Jos Verstegen

Groots Carnavalsbal altijd topklasse

3380Afgelopen vrijdag werd bij De Merx, naast de Carnaparty, ook het Groots Carnavalsbal gehouden voor mensen met een beperking. Altijd weer een heel geslaagd evenement en voor sommigen al het hoogtepunt van de Carnaval, voordat die echt begonnen is.
Klik op "lees meer" voor de foto's van Marieke Spanjers en Bert Akkermans.

Kids Carnabal dolle pret voor klein grut

7287Op zaterdagmiddag was het dan de beurt aan het klein grut om ondergedompeld te worden in het carnavalsgedruis. En toen de ouders eindelijk genoeg moed verzameld hadden om hun kroost los te laten en de zaal te verlaten kon het echt beginnen. Voor elk wat wils: kleurplaten, ringgooien, sjoelen, muishameren, fotoshooten, koekhappen etc. En er kon gekeken worden naar de optredens van Nienke en Lotte en van <?>. Tel daarbij op de verkleedwedstrijd en de gratis frisdrank en (verantwoorde) versnaperingen en je begrijpt dat het weer half 4 was voordat iemand het in de gaten had. Behalve dan de ouders natuurlijk, want die stonden uiteraard alweer aan de deurklink te rammelen...
Klik op "lees meer" voor de foto's van Jos Verstegen

Jeugd goed op stoom bij Carnaparty

7116Zometeen is het Kids Carnabal in de Berchplaets, maar gisteravond kon de iets oudere jeugd al los bij de Carnaparty. En met de jeugdhoogheden voorop in de polonaise zat de stemming er meteen goed in. Een schrale troost ;-) voor de kinderen die volgende week mee op wintersport, maar nu hebben ze in ieder geval iets van de sfeer mogen meemaken.
Klik op "lees meer" voor de foto's van Sandra Bouwman