Actie naambehoud Meester Gielenplein geslaagd!

Leo Hoeks overhandigt pleitnota aan wethouderThijs van Kessel‘We hebben meer dan 200 mails ontvangen om de naam van het Meester Gielenplein te behouden. En er zat geen enkele wanklank bij. Met zoveel stemmen hadden jullie een zetel in de raad gehad,’ opende een enthousiaste voorzitter Ad Verhagen gisteravond een vergadering van de Berghemse Dorpsraad. Verhagen complimenteerde Leo Hoeks, Theo Hoeks en Riny Boeijen - leden van het collectief Bèrge dur ut Lint en initiatiefnemers van de actie - voor de wijze waarop ze de bevolking van Berghem hadden gemobiliseerd.

Daarna las Leo Hoeks de pleitnota van het collectief voor, waarin de rol en betekenis van Jacques Gielen voor Berghem en het proces rond de naamgeving van het plein vanaf 2009 is beschreven. Hij maakte duidelijk dat de destijds genomen besluiten zijn gebaseerd op een inrichting van het plein die niet meer overeenkomt met de werkelijkheid van vandaag en de plannen die de gemeente voor de nabije toekomst heeft. En daar kon de Dorpsraad het alleen maar mee eens zijn.

Eerder op de dag hadden de heren van Bèrge dur ut Lint de pleitnota al overhandigd aan wethouder Thijs van Kessel. Die kreeg tevens een ‘spesjale edisie’ van het boek Ik noem mar ’n dwarsstroat 5351 en een t-shirt van het collectief. In het boek staat ook een verhaal over het Meester Gielenplein, maar in deze versie is de tekst zwart gelakt. ‘In de stijl van de landelijke overheid. Denk maar aan de informatieverstrekking over de toeslagenaffaire aan de Tweede Kamer,’ aldus Theo Hoeks. De wethouder had grote waardering voor de actie (‘daar gaat mijn heemkundehart sneller van kloppen’) en was verguld met boek en shirt, maar liet zich niet overhalen al een standpunt in te nemen: ‘De bevolking van Berghem heeft gesproken, het woord is nu aan de Dorpsraad. Wij als gemeentebestuur nemen dat advies graag over.’ De Dorpsraad heeft toegezegd na de verkiezingen met haar advies te komen.

Bèrge dur ut Lint bedankt iedereen die de actie heeft gesteund en heeft u dat nog niet gedaan, mailen kan nog steeds naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.