Voorstelling "Rondom Gielen"

Rondom Gielen poster opti grootSamen mooie dingen maken, dat kunnen we goed in het dorp. Verenigingen oprichten, sterk houden en samen dingen organiseren. Echt, Berghem is er groots in. Van Concordia tot Hoessenbosch Festival en van de KPJ tot carnavalsverenigingen als Goei Toei en 't Smidje. Van de alsmaar indrukwekkendere pronkzitting tot de Bèrgse Kwis: wij kunne da. 

Maar hoe komt dat toch eigenlijk dat Berghem zo goed is met clubjes? Nou, dat komt omdat die geschiedenis ver teruggaat. Naar de tijd dat Jacques Gielen voor het eerst kennis maakte met Berghem. Toen - jaren '20 - niet meer dan een boerengat waar het Gement ruziede met de Koppelsteeg en de boeren en de arbeiders elkaar tijdens de kermis de danstent uitvochten. Juist, we hebben het over die Gielen van het Meester Gielenplein. Een 'menneke' uit Venlo dat Berghem als kersverse schoolmeester wel even kwam vertellen hoe het in het dorp beter kon. Vonden de burgemeester en pastoor natuurlijk niet leuk, als herders van het makke dorp.

Al goed: jaren modder gooien heen en weer en een politieke carrière voor Gielen - dan inmiddels schoolhoofd - volgden. Een interessant en spannend stukje historie van Bèrge, al is het alleen maar omdat Gielen zoveel betekend heeft voor het verenigingsleven. Zonder Gielen had het nog wat langer geduurd voordat we Concordia, een voetbalvereniging of toneel hadden in Berghem.

Mede daarom hebben wij hier als Stichting Uit 't Bosch een voorstelling van gemaakt. Een bijzondere voorstelling die wordt gespeeld in een ouderwetse spiegeltent. Locatie: uiteraard het (oude) Meester Gielenplein!

Kom je ook kijken? Meer info vind je in de bijlage!

Met vriendelijke groet,

Stichting uit ‘t Bosch