Stichting Berghem tegen Kanker loopt HelMa-run

berghem tegen kankerZeven jaar geleden ontsteeg bij Jan van de Wiel het idee om mee te gaan doen aan de RopaRun. Hij kreeg bijval van heel wat dorpsgenoten en inmiddels is de destijds opgerichte stichting Berghem tegen Kanker niet meer weg te denken. In het weekend van 18, 19 en 20 mei gaan zij weer met een grote groep een uitdaging aan. De HelMa-run brengt de Berghemnaren van Den Helder naar Maastricht. En dat alles uiteraard voor het goede doel.

 

De stichting Berghem tegen Kanker draait op een klein bestuur met een groot hart. “Jan van de Wiel richtte het in 2011 op, samen met Annemarie Greveling en Harrie den Brok”, vertelt Francia van der Burgt. “Hij wilde er een gedeelte van zijn rouwverwerking in leggen, om het verlies van zijn moeder te verwerken. Hij stuitte toen op de RopaRun en kreeg veel mensen uit Berghem enthousiast om hun steentje bij te dragen. Op dit moment zijn Jan en Joke van Oorsouw, Annemarie Greveling, Cilia van de Camp, Petra van de Ven en ik de bestuursleden. Ons motto is: we blijven voor elkaar zorgen.”

Het hele jaar door is de stichting betrokken bij diverse activiteiten die door anderen worden georganiseerd voor het goede doel. “Dat zijn allemaal mensen die de stichting een warm hart toedragen. Neem bijvoorbeeld Huub van Hoogstraten, die al een aantal jaren regelt dat vanuit Wageningen het bevrijdingsvuur in Berghem komt. Verder organiseert Fitness 4all Berghem al een paar jaar een spinning marathon, is er bij de basisscholen een minirun en wordt er in de kerstperiode chocomelk en glühwein verkocht bij tuinmeubelen Bloem en de Albert Heijn. De opbrengst daarvan komt ten goede aan de run die we in dat jaar gaan lopen. Het zorgt ervoor dat iedereen op zijn of haar eigen manier energie in die run kan stoppen.”

Leven toevoegen
Van 2012 tot en met 2016 nam een groep Berghemnaren vijf jaar op rij deel aan de RopaRun, een loop in estafettevorm vanuit Parijs naar Rotterdam, waarbij de opbrengst naar de palliatieve zorg gaat. “Iemand met een levensbedreigende ziekte - en zijn naasten – verdient een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer aan het leven toegevoegd kunnen worden’, is dan ook de lijfspreuk van de RopaRun”, aldus Van der Burgt.

Sinds vorig jaar zetten de mensen achter stichting Berghem tegen Kanker zich in voor de HelMa-run, die Kika en Mappa Mondo ondersteunt. “De kracht van Kika is vast bij iedereen bekend. Mappa Mondo houdt zich bezig met de opvang van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Als ze niet meer in een ziekenhuis hoeven te verblijven maar nergens anders heen kunnen, worden ze in Mappa Mondo-huizen in een huiselijke sfeer verzorgd.”

HelMa-run
Om aan de HelMa-run deel te kunnen nemen, moet iedere deelnemer een eigen bedrag inleggen, maakt Van der Burgt duidelijk: “We zijn met een groep van ongeveer 23 personen. Dat zijn niet alleen lopers en fietsers, maar ook chauffeurs, navigators, masseurs en mensen voor de verzorging van eten en drinken. We vertrekken in de avond van 19 mei naar Den Helder, om daar ’s nachts te starten. Rond twee uur vertrekt Team A door de duinen voor een estafette van zo’n 60 kilometer. Daarna neemt Team B het over voor de volgende 60 kilometer, zodat de starters zich op het basiskamp kunnen laten verzorgen. Ze wisselen steeds af, tot we in Maastricht zijn. We hopen daar op zondagmiddag rond 17.00 uur te finishen.”

Ieder jaar wachten de lopers, fietsers en hun gevolg niet alleen in de hoofdstad van Limburg een warm ontvangst. Ook in Berghem is er, enkele uren later, een groot onthaal. “Bij de terugkomst staan altijd heel veel familieleden en andere belangstellenden ons op te wachten. Dit jaar is dat dus op zondag 20 mei, eerste pinksterdag, rond 19.00 uur bij het gemeenschapshuis de Berchplaets. Wat we al weten is dat er dan ook een cheque wordt uitgereikt door Stichting Carnaval. Zij hebben tijdens de afgelopen carnaval mutsen verkocht, waarbij de opbrengst naar onze doelen gaat. Dit is een van de vele sponsoracties die het hele jaardoor worden gehouden. En wie weet zijn er nog meer verrassingen.”

Donateurs
Via de Facebook-pagina (StichtingBerghemTegenKanker) houdt de stichting iedereen op de hoogte. “Daar beschrijven we hoe de run verloopt en hoe laat de deelnemers ongeveer in Maastricht zullen finishen”, aldus Van der Burgt. “Extra donateurs zijn altijd welkom”, besluit ze. “Op onze vernieuwde site, berghemtegenkanker.nl, staan ze onder het kopje ‘Vrienden’ allemaal vernoemd. Daar kunnen ook nieuwe donateurs zich aanmelden.”