Berghem wil komen tot een echt bevrijdingsfeest Wie gaat er mee het bevrijdingsvuur halen

Flyer 1 juiste 1 001 page 001Sinds 1948 wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Dit plein ligt voor Hotel de Wereld waar in 1945 werd onderhandeld over de capitulatievoorwaarden. Het Bevrijdingsvuur is een indrukwekkend symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede. Het herinnert ons aan het feit hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is. Een groep wandelaars brengt het vuur jaarlijks van Wageningen naar Berghem. Het zou fijn zijn deze groep wat uit te breiden met extra lopers.

 Na de Bevrijdingsvuurceremonie vertrekken vanaf deze historische locatie verschillende loopgroepen om het vuur middels de Nationale Bevrijdingsvuurestafette door heel Nederland te verspreiden. Deze loopgroepen bestaan uit atletiekverenigingen, 4 en 5 mei comités, scholen, Oranjeverenigingen en andere organisaties. De estafette symboliseert de Bevrijding van Nederland en vormt een belangrijke overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de vrijheid op 5 mei. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in de eigen gemeente luidt op bijzondere wijze de lokale 5 mei activiteiten in.


Stichting Berghem tegen Kanker doet ook komende jaar weer mee aan deze nachtelijke wandeltocht om het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Berghem te brengen. Tientallen jaren geleden deed het dorp wel aan een estafetteloop. “Als wij gaan estafette lopen dan zijn we al om 4.00 uur terug. Het is leuker voor het dorp om rond een uur of elf Berghem binnen te wandelen.” Vertelt Huub van Hoogstraten “Tussen 0.00 uur en 1.00 uur ontvangen we het bevrijdingsvuur in Wageningen via een fakkel. We brengen het vuur over in een stormlamp zodat we het brandend houden tot Berghem. Vanaf Wageningen vertrekken we via de Grebbeberg waar we het militaire ereveld aandoen. Het zwaarste stuk is de Prins Willem-Alexanderbrug in Tiel Verder gaan we via Kesteren en Beneden Leeuwen richting Megen waar we met het pond de Maas oversteken richting Berghem. We komen daar om ongeveer 11.00 uur aan om dan het bevrijdingsvuur bij het oorlogsmonument in Berghem te ontsteken. Burgemeester Buijs neemt het vuur officieel in ontvangst. De tocht is 40 km lang. We zijn al met een mooi clubje maar wie deze ervaring mee wil maken kan zich aanmelden via 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In 2018 valt 5 mei op een zaterdag. Dat gegeven is aanleiding om te kijken of in Berghem de vrijheid uitgebreider gevierd kan worden. Een werkgroep is momenteel de ideeën aan het inventariseren. Meedenken wordt zeer op prijs gesteld. Men wil graag het hele dorp betrekken en er een feestelijk gebeuren van maken. “Bijvoorbeeld met een intocht met de harmonie of een koffietafel voor het hele dorp” noemt Ans van de Burgt alvast wat zaken die ter tafel zijn gekomen. “We willen een traditie kweken, ook al met het oog op 2020 als 5 mei weer een officiële feestdag is en iedereen dus vrij heeft”.