Brabants Dagblad van 10 november 1995

Molenbouwer Coppes wil Berghemse molenwieken weer zien draaien


Plan voor restauratie van De Anna

BERGHEM - Molenbouwer Coppes uit Bergharen heeft zijn oog laten vallen op De Anna, of wat er nog van de windkoren- molen aan de Stationsstraat in Berghem resteert. "Een mooie slanke romp", stelt Coppes, wiens handen jeuken om de molen die in juni 1970 door brand werd verwoest, weer in haar oude glorie te herstellen.

De monumentencommissie van de gemeente Oss zal zich binnenkort buigen over het verzoek van Coppes om de restauratie van de windkorenmolen in Berghem te subsidiëren. Coppes is niet de eerste de beste. De molenbouwer uit Bergharen heeft de beide molens in Oss onderhanden gehad, en legt momenteel de laatste hand aan de restauratie van de molen in Ravenstein.

De Anna, zoals de molen aan de Stationsstraat heet, dateert uit 1875. Na een verwoestende brand in 1970 resteert nog slechts de romp. "Het is best een mooie molen. Alleen de romp al. Een mooie slanke romp", zegt Coppes. De manier waarop, verduidelijkt waarom hij de Berghemse molen zo graag onderhanden zou nemen. Uit liefde voor het vak, zegt zijn vrouw. "Het is nog maar een plan, hoor", houdt Coppes een slag om de arm. "Ik zou de molen willen aankopen, daar heb ik het ook al met de eigenaar over gehad. Of het door gaat, is afhankelijk van de medewerking van de gemeente. Als het lukt, kan de molen weer op de rijksmonumentenlijst."


Verrijking 

"Een verrijking voor het dorp. Al moet ik eerst nog zien dat het werkelijkheid wordt". Herman van de Camp, voorzitter van Berchs Heem, " niet te vroeg juichen. En Adriaan Megens - zoon van Antoon Megens, begin jaren vijftig de laatste mulder van De Anna - schat dat restauratie zeker een miljoen kost. De molen in Ravenstein, waar volgende week de kap terug op gaat, heeft immers ook negen ton gekost. "En van deze staat alleen nog de romp." Megens was erbij toen molen uitbrandde, in juni 1970. "Ik zat bij de brandweer en heb nog in mijn overall staan blussen." En dan: "Er zijn mooiere molens dan deze. Maar het zou heel mooi zijn, mooi voor Berghem, als de wieken weer zouden draaien. Zoals vroeger, toen elk dorp zijn eigen bakkerij had, zijn eigen smid en zijn eigen molen".