Molen De Anna

 

De Anna vroeger .. in volle glorie

FEITEN:

Naam: De Anna
Adres: Halve morgenstraat 1 (Stationsstraat)

Bouwjaar: 1875
Type molen: ronde stenen stellingkorenmolen
Eigenaar: Dick Eijsermans
Bedrijfsvaardigheid: romp
Vlucht: ca. 25,00 meter
Wieksysteem: van Bussel

Inrichting: 3 koppel maalstenen
Romphoogte: 15.70m

De Anna vroeger .. in volle glorie

De Anna nu.....

Geschiedenis

Berghem, dit molenrijke dorp in de zogeheten "Maaskant", kon zich beroemen op het bezit van een drietal molens: een achtkante bergmolen, een standerdmolen en de ronde stenen stellingmolen "De Anna". Het was een molen met een lage stelling (ca 3meter), waarbij de ruimte onder die stelling later werd dichtgemaakt met een ombouw, hetgeen de mogelijkheid van opslag aanzienlijk verbeterde.

De in 1875 gebouwde molen, die in 1938 van Van Bussel-stroomlijnwieken werd voorzien, werd in 1970 door brand verwoest. De kap van de molen heeft een tijdlang een windvaantje gedragen, in de vorm van een varkenskop, met het jaartal 1882. De laatste molenaar was Antoon Megens, van een bekend Brabants muldergeslacht.

In 1961 is M. van Dinther eigenaar geworden van de molen. M. van Dinther was alleen geïnteresseerd in het woonhuis en de molen heeft vanaf dat moment niet meer gedraaid. In 1970 is de molen afgebrand en nooit meer opgebouwd. In 1991 is de molen aangekocht door de huidige eigenaar Dick Eijsermans.

OPROEP

Wie kan mij helpen aan oude foto’s of informatie over de molens van Berghem ?????
Frans van de Water
Maanstraat 21, Berghem
Tel. 0412-401814

Er zijn ooit plannen geweest om De Anna in oude glorie te herstellen. In het Brabants Dagblad van 10 november 1995is daar een artikel aan gewijd. De foto van de afgebrande molen links op deze pagina is ook afkomstig uit het fotoarchief van het Brabants Dagblad (Ruud Rogier). Daarnaast stond er nog in het artikel nog een heel fraaie Foto Brabants Dagblad van 10 november 1995 van vóór de brand van 1970. Hopelijk zullen we het nog ooit beleven dat de molen er weer zo gaat uitzien.